Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

13. MEDITERANSKA KONFERENCIJA


08/04/2019

Delegacija Crvenog krsta Srbije zajedno sa više od 150 visokih predstavnika, saradnika i volontera Crvenog krsta i Crvenog polumeseca iz 22 nacionalna društva Mediterana bila je učesnik 13. mediteranske konferencije održane u Sarajevu od 2. do 5. aprila u organizaciji Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine i Centra za saradnju na Mediteranu (CCM), na kojoj su razmatrana najvažnija pitanja u oblasti humanitarnog delovanja u ovom regionu.

Delegacija Crvenog krsta Srbije koju je predvodio predsednik prof. dr Dragan Radovanović, a u sastavu potpredsednik mr sci Sinjka Somer, generalni sekretar Ljubomir Miladinović, predstavnik omladine Sava Veselinović i stručni saradnik Jelena Anđelić, aktivno je doprinela realizaciji programa Konferencije planiranjem i realizovanjem definisanih radionica skupa.

Učesnici Konferencije usvojili su Deklaraciju koja definiše pravce akcije u radu u oblastima bezbednosti i zaštite migranata, mogućnosti socijalne inkluzije, sprečavanja  trgovine ljudima i eksploatacije ljudi,  mobilisanja  volonterske pomoći i uključivanja žena i mladih u većoj meri u rad organa upravljanja i odlučivanja nacionalnih društava.

Prethodnica Mediteranskoj Konferenciji u periodu od 31. marta do 2. aprila bio je 2. sastanak mladih mediteranskih nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca toom koga su 32 mlada lidera iz 18 nacionalnih društava i usvojili Deklaraciju mladih sa ključnim ciljevima čijem ispunjenju će težiti naredne četiri godine. Pored dr Save Veselinovića naš drugi predstavnik na ovom sastanku bila je mladi volonter Jelena Tintor.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije, Ljubomir Miladinović, vodio je radionicu posvećenu razgovoru lidera nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca Mediterana u cilju naglašavanja značaja i liderstva nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u humanitarnom sektoru.

Aktivnim učešćem u pripremi Konferencije, Crveni krst Srbije je podvukao značaj prevencije i suzbijanja trgovine ljudima u zemljama oblasti Mediterana i realizovao radionicu „Budući koraci u prevenciji trgovine ljudima“ koju je moderirao Ljubomir Miladinović, a o izazovima i adekvatnim novim načinima reagovanja Crvenog krsta Srbije u ovoj oblasti govorila je Jelena Anđelić, koordinator Programa borbe protiv trgovine ljudima.