Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

140 година Црвеног крста Србије


05/02/2016

Црвени крст Србије обележио је данас 140 година од свог оснивања. На свечаности су говорили председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић, Сајмон Мисирија, вд. директора регионалне канцеларије за Европу Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца и Јелена Стијачић, шеф регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста.

Свечаности су присуствовали шеф делегације Европске Уније у Србији, Мајкл Девенпорт, амбасадори Аустрије, Румуније, Јапана, Белгије, Кореје, Аустрије, Индонезије, Канаде, Бугарске представници међународних хуманитарних организација, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ласло Чикаш, представници државних органа и институција, донатора и сарадника Црвеног крста Србије.

Црвени крст Србије основан је пре 140 година када су потписане и Женевске конвенције, као једно од првих 15 национаних друштава у свету, 140 година постојимо непрекидно, препознатљиво, признати, самостални, горди и поносни. На овим просторима веома мало њих може да посведочи толико дуг реалан континуитет самосталности и признатости као Црвени крст у Србији.“, рекао је председник Црвеног крста Србије проф.др Драган Радовановић.

Током бурне историје, посвећеност чланова и волонтера Црвеног крста Србије никада није јењавала, било да се радило о подршци рањенима и расељенима у ратовима или ублажавању патње изазване природним непогодама или економским кризама.

И данас, Црвени крст Србије игра кључну улогу у ублажавању угрожености спровођењем на националном плану програма бриге за старије, мотивисањем добровољних давалаца крви и спровођењем програма народних кухиња широм земље, да споменемо само неке од бројних.“, истакао је Сајмон Мисирија, вд. директора регионалне канцаларије за Европу Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

 „Очајни људи, жене и деца у бекству од рата, насиља и беде нису никаква новост у овим крајевима. Пре 140 година је Црвени крст Србије и био основан управо како би таквим невољницима помогао и збринуо их, и то је свако мало наставило да ради током своје историје, служећи много пута за пример по својој привржености хуманитарним принципима и деловању. Али овог пута реке људи које навиру у ове крајеве не долазе да овде потраже уточиште, већ само да што пре прођу, говорећи непознате језике, из културних средина и са потребама понекад страним овој средини.“, рекла је Јелена Стијачић, шеф регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста.

"Ако гледамо звезде нећемо их стићи, ако тежимо њима бићемо им ближи, ако покушамо да их дохватимо осетићемо срећу.

Црвени крст је звезда у очима обесправљених, прогнаних, сиромашних, злостављаних, немоћних тј свих који имају право на наду. Ако сте звезда и нада немате право на просек и слабост већ обавезу на чистоту и вечност. Зато је Црвени крст идеалан појам коме служи доброта." речи су председника Црвеног крста Србије, проф.др Драгана Радовановића, којима је завршио обраћање поводом 140 година Црвеног крста Србије.