Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

Ceremonija potpisivanja Ugovora o zabrani nuklearnog naoružanja


21/09/2017

Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i Međunarodni komitet Crvenog krsta, dugo se zalažu za zabranu upotrebe i eliminaciju nuklearnog oružja, a Ugovor o zabrani nuklearnog naoružanja koji je usvojen na konferenciji Ujedinjenih nacija, 7. jula 2017. godine, važan je korak ka postizanju ovih ciljeva.

Ugovor je otvoren za potpisivanje 20. septembra 2017. u Njujorku.

Ovaj Ugovor prepoznaje katastrofalne humanitarne posledice nuklearnog naoružanja, zasnovan je na principima i pravilima medjunarodnog humanitarnog prava i sadrži jasnu i nedvosmislenu zabranu upotrebe ovog oružja. Takođe, Ugovor se smatra i korakom ka ispunjavanju postojećih obaveza za nuklearno razoružanje, posebno onih iz člana VI Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (Nuclear Proliferation Treaty – NPT), koji ostaje važan stub globalnih napora u razoružanju.

Na osnovu iskustva i analiza, Međunarodni Pokret Crvneog krsta i Crvenog polumeseca podseća da bi upotreba nuklearnog oružja mogla dovesti do velikog broja poginulih i nastradalih i da ne bi bilo moguće obezbediti efikasno spašavanje,  pružanje medicinske i humanitarne pomoći.

Imajući u vidu katastrofalne humanitarne posledice bilo kakve upotrebe nuklearnog oružja i globalnih reperkusija čak i ograničenog nuklearnog dejstva, sve države imaju interes za zabranu i eliminisanje nuklearnog oružja.

Obraćanje Petera Maurera, predsednika MKCK: https://www.icrc.org/en/document/hope-future-without-nuclear-weapons