Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

Dodela nagrade „Radoje Domanović“


22/02/2019

Danas je Udruženje književnika Srbije dodelilo nagradu „Radoje Domanović“ piscima koji su dali svoj doprinos srpskoj književnoj satiri. Svečanost se održala u Klubu književnika u Beogradu u Francuskoj ulici broj 7.

Žiri je ovu nagradu dodelio Radomiru Putnikoviću iz Londona i Momčilu Stojanoviću iz Beograda.

Najboljom knjigom satire na srpskom jeziku u 2018. godini proglašene su “Nama ne sviće ni kad ustanemo” Milena Milivojevića i “Aforizmi” Vukomana Boškovića. Milen Milivojević, autor nagrađene knjige je pisac i satiričar, učitelj, novinar i saradnik časopisa “Crveni krst Srbije” osamdesetih godina prošlog veka.

Priznanje “Ekselencija satire”, koje se dodeljuje stranim satiričarima od Udruženja književnika Srbije dobili su Sergej Sidorov, predsednik Moskovskog kluba aforistike, Dragan Koprivica iz Crne Gore, Mile Đorđijoski i Hristo Petreski iz Makedonije i aforističar iz Poljske Andžej Majevski. Za naučno – teorijski doprinos satiričnoj književnosti nagrađen je Žarko Trebješanin, psiholog i književni kritičar.

O dobitnicima najznačajnijeg priznanja za književnu satire u Srbiji odlučivao je žiri u sastavu: Radomir Andrić, Milovan Vitezović, Petar Žebeljan, Vitomir Teofilović, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čortić.