Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

Državno takmičenje – Prva pomoć pri povredama na radu


28/09/2017

Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta Srbije u pružanju  prve pomoći i realističkom prikazu povreda,stanja i oboljenja - Prva pomoć pri povredama na radu

 

Državno takmičenje ekipa prve pomoći Crvenog krsta Srbije u pružanju prve pomoći i  realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja će se održati u subotu 30. septembra na Rudniku.

Otvaranje takmičenja je u 10 časova, a samo takmičenje će se odvijati na poligonima  od 11 do 18  časova. Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta Srbije odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije. Konferencija za štampu održaće se u subotu, 30. septembra 2017. u 10:30 u prostorijama kompanije Rudnik i flotacija Rudnik d.o.o.

Ovo je najveća i najmasovnija manifestacija koju Crveni krst Srbije organizuje svake godine i koja okuplja preko 600 volontera Crvenog krsta iz cele Srbije.

Na Državnom takmičenju ekipa Crvenog krsta Srbije svoje umeće poznavanja prve pomoći pokazaće 15 ekipa Omladine i 15 ekipa Podmlatka Crvenog krsta iz 21 grada i opštine iz cele Srbije, koje su se plasirale na Državno takmičenje nakon pobeda na opštinskim, gradskim, pokrajinskim i međuregionalnim takmičenjima. Na Državnom takmičenju Crvenog krsta Srbije nadmetaće se i ekipe Crvenog krsta u realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja, (njih 11) iz isto toliko organizacija Crvenog krsta u gradovima i opštinama.

Na takmičenju će takođe nastupiti i 6 ekipa „petlića“, najmlađih volontera Crvenog krsta, koji na ovoj manifestaciji učestvuju revijalno. Revijalno će nastupiti i ekipa prve pomoći udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Živimo zajedno“ ispred Crvenog krsta Starog Grada.

Takmičenje u prvoj pomoći će se realizovati na 15 poligona - radnih  i zabavnih tačaka, na kojima će se članovi ekipa prve pomoći takmičiti u pružanju prve pomoći i drugim veštinama važnim za volontere Crvenog krsta. Svoje umeće u realističkom prikazu povreda, stanja i obolenja prikazaće ekipe Crvenog krsta na dve iscenirane životne situacije.

Ove godine tema Državnog takmičenja ekipa Crvenog krsta Srbije posvećena je bezbednosti i zdravlju na radu i prvoj pomoći pri povredama na radu. Mogućnost nastanka povrede na radu postoji u svakoj vrsti rada. Rizici na radnom mestu su realni i ukoliko se na vreme prepoznaju, u većini slučajeva ih je moguće eliminisati ili smanjiti. Ukoliko se povreda na radu ipak desi, pružanje prve pomoći na licu mesta, od strane onih koji se zateknu uz povređenog, može spasiti život ili umanjiti posledice povređivanja.

Crveni krst Srbije godišnje obuči više od 35.000 građana, od čega je preko 5.000 zaposlenih na radnim mestima sa povećanim rizikom, među kojima su i pripadnici struktura za delovanje u nesrećama, zaposleni u javnim preduzećima i brojnim privatnim kompanijama.