Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

Godišnjica Crvenog krsta Srbije


05/02/2021

Crveni krst Srbije 6. februara 2021. godine obeležava 145 godina postojanja i rada u našoj zemlji.

Inicijator osnivanja Crvenog krsta dr Vladan Đorđević jednom prilikom je rekao:

„Pa kad je pravo, neoboriva istina da smo mi samo trunak merljive materije, a naš život, ma da traje nekoliko stotina godina, samo trenut večnosti, zar nije to prava sreća imati nešto što je kadro tom životu dati vrednost?“

Predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović povodom godišnjice organizacije izjavio je :

„Danas obeležavamo 145. godišnjicu na neuobičajen način u kome ima simbolike našeg istorijskog postojanja. Ćud istorije nije bila naklonjena našem narodu i njegovom Crvenom krstu pa je dane i godišnjice često, možda i suviše često, obeležavao rat, stradanje, izbeglištvo, nemilosrdni neprijatelj koji ne želi da pobedi već da satre i zatre. Svoju silu je mnogo više pokazivao na golorukom narodu, ženama i deci, svestan da na bojnom polju od nepokolebljivog i ratobornog naroda sigurno gubi. Zato su uvek civilne žrtve u ratovima na ovom prostoru bile mnogo veće nego bilo gde, što je Crvenom krstu nametalo mnogo teže i brojnije zadatke, opet, nego bilo gde.

Kraj 20. veka koji je Evropi doneo prosperitet, ekonomski napredak i blagostanje, ovim prostorima je doneo ponovo rat, izbeglištvo, siromaštvo i nazadak. 21. vek nam je doneo pak česte prirodne nepogode u liku poplava, požara, zemljotresa i snažnih zima. I na kraju danas, tačnije poslednjih 10 meseci, se borimo sa pandemijom do sada neviđenih razmera.

Pandemija je Crvenom krstu u Srbiji donela nove do sada nesretnute izazove. Crveni krst Srbije, njegovi volonteri i zaposleni, prekaljeni istorijskim iskustvom u borbi sa različitim nedaćama i velikim znanjem u svakodnevnom radu odgovorili su na pandemiju izvanredno, tj. hrabro, mudro, efikasno i znalački dolazeći do svakoga kome smo potrebni. Za ovih 10 meseci smo prešli 823.000 kilometara da bi pružili preko 650.000 direktne pomoći prema pojedincima i obavili preko 320.000 razgovora na našim telefonima nade i podrške.“ (izlaganje se može preuzeti na linku: - https://youtu.be/HGIVovGguY8

Srpsko Društvo Crvenog krsta je osnovano je 25. januara, po starom, a 6. februara, po novom kalendaru, 1876. godine u Beogradu, u zgradi Beogradske Građanske Kasine na Studentskom trgu. U toj zgradi je danas Jugoslovenska kinoteka. Na zgradi postoji spomen ploča o mestu nastanka najstarije humanitarne organizacije u zemlji, Crvenog krsta Srbije. Inicijator osnivanja Crvenog krsta Srbije bio je dr Vladan Đorđević, a prvi predsednik Društva  Mitropolit Mihajlo Jovanović. Bista dr Vladana Đođevića nalazi se u Spomen sobi, a bista Mitropolita Mihajla Jovanovića u dvorištu sedišta Crvenog krsta Srbije, u Siminoj 19 u Beogradu. Zgrada je sagrađena 1879. godine na zemljištu koje je Crvenom krstu poklonila kraljica Natalija za izgradnju Društvenog doma i od tada nije menjala svoju namenu.

Inicijativu za osnivanje Srpskog Društva Crvenog krsta dr Vladan Đorđević pokrenuo je u vreme Hercegovačkog ustanka. Početkom januara 1876. godine održao je dva javna predavanja o istorijatu i organizaciji privatne pomoći u ratu u evropskim zemljama, a zatim je izradio  detaljan nacrt pravila rada budućeg Društva. Javna predavanja „koja su u korist hercegovačkih ranjenika“  držao je „major dr. Vladan Đorđević, lični lekar Nj.Sv. knjaza srpskog M.M.Obrenovića IV“ u Dvoranama Beogradske Građanske Kasine, a knjiga koju je za tu priliku  štampala Državna štamparija, nosila je naslov “Crven krst na beloj zastavi“.

Arhiepiskop beogradski i mitropolit beogradski Mihajlo, predsednik Privremenog odbora, 21. januara 1876. godine se obratio ministru unutrašnjih dela, inače Predsedniku Ministarskog saveta, danas Vlada, koji je 23. januara dao saglasnost na Pravila Glavnog Srpskog društva za privatnu pomoć ranjenicima i bolesnicima u ratno doba.

Na svečanoj sednici osnivanja Srpskog Društva Crvenog krsta  prisustvovali su  znameniti ljudi tadašnje Srbije kao što su: Josif Pančić, Đorđe Vajfert, Ilija Kolarac, prof. Kosta Stojanović i drugi. Zalaganjem dr Vladana Đorđevića Srbija je potpisala prvu Ženevsku konvenciju što je omogućilo Srpskom Društvu Crvenog krsta međunarodno priznanje, a našu organizaciju svrstalo u 15 prvoosnovanih nacionalnih društava Crvenog krsta u svetu.

Crveni krst Srbije danas ima preko 60.000 volontera, 130.207 članova i 724 zaposlenih u 183 organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama i 2 pokrajinske organizacije i sedištu nacionalnog društva.