Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

Jedan obrok dnevno


19/11/2018

U narodnoj kuhinji Crvenog krsta Kovina pet dana u nedelji 440 socijalno ugroženih građana  dobija pola litra kuvanog obroka i pola vekne hleba. Obroke priprema jedna kuvarica,a većina korisnika po obrok dolazi u Crveni krst ujutru oko 10 sati. Za slabopokretne i stare, njih 35, Crveni krst Kovina organizovao je dostavu do kućnog praga.

„Obezbedili smo mesto u našem dovrištu gde korisnici mogu da podignu obrok  tako da im ne bude neprijatno od prolaznika. Insistiramo da posude za obroke  koje korisnici donose budu čiste. Jutarnji sati su najpovoljnije vreme za podelu obroka, pogotovu kod letnjih vrućina“, kaže sekretar Crvenog krsta Kovina Velinka Fara. Često je obrok iz narodne kuhinje jedini oborok tokom dana koji koriste svi članovi porodice. Za dane vikenda kada kuhinja ne radi obezbeđene su konzerve i hleb.

„Svaki korisnik ima svoju životnu priču. Ima  bolesnih i starih, onih koji su izgubili posao, ili nikada nisu ni radili, kao i onih koji čekaju penziju. Među korisnicima ima  puno i dece,“ nastavlja Velinka. „Bez pomoći Vlade Republike Srbije koja obezbeđuje osnovne životne namirnice, ne bi mogli da održimo program narodne kuhinje i ako lokalna samouprava pomaže sa 6 miliona dinara godišnje finasirajući pripremu obroka i dodatne namirnice.“

U sunčanom novembarskom danu obrok iz kuhinje miriše. Ljudi dolaze i u dvorištu je već tesno, ali gužve nema. Strpljivo u cegere i torbe pakuju se kofice i razne posude. Novinari televizije „Kopernikus“ pronalaze sagovornike za svoju priču. Ko ne želi pred kameru, snima se s leđa. Muka i nevolja je ove ljude dovela do dvorišta Crvenog krsta, neka im dostojanstvo ostane.

Crveni krst Srbije, uz podršku Ministarstva za  rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, obezbeđujue obrok za 35.300 korisnika u 77 narodnih kuhinja u Republici Srbiji.