Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

Kampanja „Crveni krst – crveni tepih“


19/08/2019

Ovog leta spaseni su nebrojeni životi zahvaljujući dobrim ljudima koji promovišu dobrovoljno davalaštvo krvi i dobrovoljnim davaocima krvi. 

U četvrtak, 22. avgusta 2019. u 19:30 časova u Crvenom krstu Srbije, Simina 19, će na svečanosti biti uručena priznanja za doprinos kampanji „Crveni krst - crveni tepih“ i pomoć u obezbeđivanju rezervi krvi tokom leta 2019. godine.

Na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. juna, lansirana je promotivna  kampanja dobrovoljnog davanja krvi “Crveni krst- crveni tepih” sa ciljem da  usmeri pažnju građana ka  potrebama za krvlju i da jasno stavi do znanja da rezerve krvi zavise od svih nas.  Posebno smo se usmerili na leto kada su  česte  nestašice krvi a u tome su nam pomogle poznate ličnosti iz sfere javnog života, kulture, sporta i umetnosti koj su pro bono snimile video klipove sa afirmativnim izjavama o davalaštvu krvi i sa pozivom na akciju.

Da bi se predupredile sezonske nestašice krvi koje su karakteristične za leto, i to ne samo u našoj zemlji, Crveni krst Srbije  u saradnji sa ovlašćenim transfuzijskim ustanovama svako leto pokušava da davalaštvo učini zanimljivim i svim građanima kroz promociju davalaštva  i putem društvenih mreža (@ddksrbija), i na druge načine podigne svest o potrebama za krvlju koje sistemu zdravstvene zaštite omogućavaju nesmetano funkcionisanje, a svim građanima koji se leče i adekvatnu terapiju.

Svi nacionalni emiteri, i veliki broj lokalnih medija celog leta emituju video klipove podsećajući nas na činjenice u davalaštvu krvi čime je kampanja je dobila i na edukativnom karakteru. U kampanji učestvuje 46  javnih ličnosti a svako od njih je svojim rečima preneo svoja iskustva o tome zašto je važno dati krv ili činjenice o potrebama za transfuzijom krvi.

Sve javne ličnosti koje učestvuju u ovoj kampanji su i preko svojih društvenih mreža delile klipove među svojim pratiocima, oni koji su bili u gradu u vreme trajanja letnje kampanje podržali su akcije davanja krvi i sami dajući krv, poštujući poruku „Čekam te na akciji“ kako se završava svaki od  46 video klipova.

Četvrtak, 22. avgusta ove godine je i prilika da se zahvalimo donatorima i nacionalnim emiterima  na nesebičnoj pomoći u ime svih građana koji su ovog leta dobili svoju terapiju transfuzijom a koji su nas podržavali celog leta u promociji dobrovoljnog, anonomnog i nenagrađenog davalaštva krvi.