Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

Lep dan u Mionici


28/06/2019

U varošici od 14.500 stanovnika gde se poštuje sećanje na Vojvodu Mišića i hrabre vojnike po letnjej vrućini u prijatnoj hladovini parka kod  autobusa gde se daje krv okupilo se staro i mlado.Tu su volonteri Crvenog krsta Mionice koji ljubazno upućuju dobrovoljne davaoce krvi, deca iz vrtića i škole koja crtaju na trgu i oni nešto stariji koji su odvojili svojih pet minuta da spasu nečiji život.

U okviru letnje kampanje Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Beograda kao promoter „Crveni krst – Crveni tepih“ u Mionicu je stigao i dr Vladimir Jevtić, predsednika Asocijacije za bezbednost motociklista.

 „Rizik od povreda kod vozača motocikla je 45 puta veći nego li kod vozača i putnika u automobilu“, objašnjava dr Vladimir Jevtić.“ Ja krv dajem pola svog života, jer u svakom trećem  krevetu u Srbiji u pojedinim delovima godine leži neko ko je povređen u saobraćaju“ nastavlja mladi motociklista.

Ovog vrelog letnjeg dana krv je u redovnoj akciji Crvenog krsta dalo preko tidesetoro Mioničana.“  Mi akcije dobrovoljnog davanja krvi organizujemo 6 puta godišnje i uvek se odazove od tridesetoro do pedesetoro ljudi“, objašnjava  televizijskoj ekipi RTS-a  Sandra Rangelov, sekretar Crvenog krsta Mionice.

„Krv sam dao 39 puta i godišnje dajem tri do  četiri puta“, objašnjava dr Aleksandar Milinković. „Prvi put sam krv dao 1992. da pomognem drugu, a nastavio sam jer posle davanja krvi osećam se nekako lepše i lakše“, završava Milinković i odlazi nakon davanja krvi na svoj posao.

„Radim u obdaništu i nikada nisam tražila slobodan dan. Želim da budem humana“, govori Dušica Nestorović koja je po deveti put dala krv.

Posle susreta sa ovakvim ljudima dan u Mionici može da ostane u sećanju kao lep i svakako topao.