Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

Međunarodna obuka za procenitelje rizika na kupalištima


04/09/2017

Crveni krst Srbije je u saradnji sa Međunarodnom federacijom za spasavanje, ogrankom za Evropu, (ILSE – International lifesaving federation of Europe) realizovao međunarodnu obuku za akreditaciju procenitelje rizika na kupalištima.

Obuka se održala u Beogradu u periodu od 1. do 3. septembra 2017. godine. Obuci je ukupno prisustvovalo 18 kandidata iz zemlje i regiona. Učesnici su tokom prošle godine na osnovnoj obuci stekli znanja za procenu rizika na kupalištima, a ove godine ista demonstrirali praktičnim radom na terenu i sačinjavajući izveštaje koji su pozitivno ocenjeni od strane predstavnika Međunarodne federacija za spasavanje – ogranak za Evropu.

Predstavnici Crvenog krsta Srbije nakon uspešno položenog ispita ovlašćeni su da posredstvom Crvenog krsta Srbije koriste metodologiju Međunarodne federacije za spasavanje (ILSE) za procenu rizika na kupalištima. Primena ove metodologije pomaže kupalištima u smanjenju opasnosti i rizika, kao i neželjenih posledica koje se mogu dogoditi usled istih.

Shodno članu 16.  Pravilnika o uslovima za obavljanje sportske delatnosti  SG RS 24/11 svaka ustanova koja upravlja kupalištem treba da poseduje akt o proceni rizika na kupalištima koji je donet u skladu sa metodologijom prihvaćenom od svetske i evropske federacije za spasavanje. Crveni krst Srbije kao Nacionalni granski sportski savez za sportsku granu life saving, odnosno spasilaštvo na vodi, iz tog razloga ovom obukom želi da ojača svoje kapaciteti za realizaciju procene rizika na kupalištima i na taj način pomogne sportskim centrima i upravama kupališta u donošenju istih.

Crveni krst Srbije se zahvalio upravama kupališta koji su omogućili učesnicima obuke da posete njihova kupališta i primene svoja znanja na istim.