Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

Obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima


19/10/2018

Crveni krst Srbije je povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra 2018. godine  u saradnji sa Vikimedijom Srbija, fondacijom Unitas i Timskom inicijativom mladih Fakulteta političkih nauka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu organizovao seminar “Znanjem protiv trgovine ljudima” na kom su kao predavači učestvovali vršnjački treneri Crvenog krsta Srbije u oblasti prevencije trgovine ljudima. Učesnici ovog seminara su studenti Fakulteta političkih nauka, a uspešni članci će biti objavljeni na Vikimedijinom sajtu i dostupni široj javnosti na korišćenje.

Crveni krst Beograd je u 16 časova u Knez Mihajlovoj ulici igrokazom “zamrznutih slika” u kome su volonteri ukazali na opasnosti i posledice koje nosi problem trgovine ljudima i naglasio potrebu informisanja o problemu i merama zaštite prolaznicima pešačke zone u centru Beograda. Pripremu volontera za uličnu manifestaciju su zasladila peciva pripremljena u poslastičarnici „Bagel bejgl“ čime je uzajamno potpomognut rad NVO Atina i Crvenog krsta Srbije u borbi protiv ovog globalnog problema.

Istoga dana  sa početkom u 20 časova, u „Teatru 78“ održana je i  pozorišna predstava “Rasprodaja” amaterskog pozorišta iz Šida čiji su glumci volonteri Crvenog krsta. Kolažne scene predstave prikazuju vrbovanje žrtava, uvlačenje u zamke trgovaca ljudima, surovu eksploataciju i patnju kroz koju prolaze žrtve ali i mere predostrožnosti koje svaki pojedinac može preduzeti kako bi zaštitio sebe i svoje bližnje. Predstava na kreativan i inovativan način osvetljava složenost problema i položaj žrtava trgovine ljudima.

Evropska Komisija je 2007. godine proglasila 18. oktobar za Dan borbe protiv trgovine ljudima. Od tada se u svim zemljama članicama EU organizuju aktivnosti na nacionalnom nivou kojim se želi skrenuti pažnja javnosti na opasnosti i posledice trgovine ljudima. Događaji koji se organizuju tim povodom imaju veliki preventivni značaj, jer informišu javnost o ovom fenomenu, koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava. Posledljih deset godina u Republici Srbiji se ovaj datum obeležava kao i u drugim zemljama Evrope – konferencijama, tribinama i drugim relevantnim aktivnostima koje dodatno rasvetljavaju problem pred očima javnosti.