Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

OBELEŽEN SVETSKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA


30/07/2017

Povodom obeležavanja Svetskog  dana borbe protiv trgovine ljudima,  30. jula, koji se  obeležava četvrti put, nakon što je ustanovljen, novembra 2013.  u okviru rezolucije “  Poboljšanje koordinacije napora protiv trgovine ljudima”,  usvojene na 68. zasedanju  Generalne skupštine Ujedinjenih nacija,  na jednoj od edukativnih  tačaka u Beogradu, na Adi Ciganliji, formirana je “Sigurna Zona”, u kojoj su svi građani imali priliku da se informišu o problemu trgovine ljudima i merama zaštite. 

Svojim prisustvom, ovu aktivnost povećanja svesti javnosti o problemu trgovine ljudima, podržao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Ministar je nedeljno poslepodne proveo u razgovoru sa decom koja su učestvovala u preventivnim aktivnostima “Sigurne zone”, volonterima Crvenog krsta,  generalnim sekretarom Crvenog krsta Srbije i partnerima u ovoj aktivnosti.

“Sigurna Zona” posebno je sadržala kutak za najmlađe, koji su kroz druženje i igru sa volonterima Crvenog krsta Srbije naučili o bezbednom ponašanju  u rizičnim situacijama. Ovom prilikom, roditelji i odrasli mogli su da se informišu o problemu trgovine ljudima kroz primere iz Srbije i sveta. Inovativno i interaktivno, Crveni krst je pozivao sugrađane da obrate  pažnju na  izazov trgovine ljudima, daju svoj doprinos u sprečavanju ovog globalnog problema i uključe u međunarodnu foto-kampanju Plavog Srca i da na taj način iskažu svoju podršku žrtvama trgovine ljudima širom sveta i simbolično im pokažu da nisu same.

Tokom čitavog dana, “Sigurne zone” su bile postavljene širom Srbije na mestima poput izletišta, kupališta, gradskih parkova, kao i ispred prostorija Crvenog krsta u gradovima i opštinama, kako bi preventivna poruka bila preneta do što je moguće većeg broja sugrađana.