Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

Odlazak dr Slobodana – Backa Milenkovića


21/02/2019

U vreme proslave Dana državnosti u svojoj devedesetprvoj godini umro je dr Slobodan Backo Milenković, predsednik Crvenog krsta Srbije od 1975. do 1979. godine.

Dr Slobodan Backo Milenković je rođen 1928. godine u Kraljevu, a živeo je u Vranju sve do 1968. godine, kada je došao na rad u Beograd. Završio je Medicinski fakultet i specijalizacije iz interne medicine i socijalne medicine sa organizacijom zdravstvene službe.

Tokom svog radnog veka bio je na dužnosti upravnika bolnice u Vranju,  načelnika Odeljenja zdravstvene službe Republičkog sekretarijata za zdravlje i socijalnu politiku, poslanik veća Skupštine Republike Srbije. U vreme izbora za predsednika Skupštine Crvenog krsta Srbije bio je pomoćnik republičkog sekretara za zdravlje Republike Srbije. Bio je dugogodišnji volonter Crvenog krsta i član komisija Crvenog krsta Srbije i Jugoslavije u narednim periodima.

U vreme kada je dr  Milenković bio predsednik Crvenog krsta Srbije, predsednik SFRJ Josip Broz Tito odlikovao je organizaciju Crvenog krsta Srbije Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem za uspešno ostvarivanje humanitarnih i dugih aktivnosti i zadataka, a povodom stogodišnjice osnivanja organizacije Crvenog krsta u Srbiji. U ime Crvenog krsta Srbije orden je 17. decembra 1976. godine  primio dr Slobodan Backo Milenković od predstavnika države.

U isto vreme Crveni krst Srbije je dobio još jedno visoko priznanje od državne institucije, od Savezne konferencije Socijalističkog Saveza radnog naroda (SSRNJ),  Povelju za uspešnu aktivnost organizacija Crvenog krsta u mesnim zajednicama, odnosno humanizaciji života u njima.

U vreme dobijanja ovih značajnih priznanja kada je dr Slbodan Backo Milenković bio predsednik, Crveni krst Srbije je imao 1.197 osnovnih organizacija Podmlatka i 268 organizacija Omladine Crvenog krsta sa 620.000 mladih članova Crvenog krsta. Tadašnja Skupština Crvenog krsta Srbije čiji je dr Milenković bio predsednik, 1978. godine donela je zaključak da se „…u daljem radu s puno pažnje, takta, strpljenja i odgovornosti treba odnositi prema članovima Podmlatka i Omladine Crvenog krsta, jer su oni prirodni podmladak naše organizacije i kadrovska osnova budućih aktivnosti Crvenog krsta. Takođe trebalo bi nastojati da se što češće omogućava prisustvo sve tri generacije u zajedničkim akcijama...“

Dr Slobodan – Backo Milenković je ispraćen od strane porodice, saradnika i poštovaoca na večni počinak u četvrtak, 21. februara u 12 časova na  Novom groblju u Beogradu.