Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

Projekat “3K života”


13/12/2018

Povodom zatvaranja dvogodišnjeg projekta “3K života” koji je  Crveni krst Srbije sprovodio uz pomoć Austrijskog Crvenog krsta u oblasti dobrovoljnog davanja krvi, od 7-9. decembra 2018. godine  okupili su se mladi volonteri Crvenog krsta  iz 15 organizacija  u edukativnom centru „Čardak“ u specijalnom rezervatu prirode „Deliblatska peščara” u organizaciji Crvenog krsta Srbije.

Mladi volonteri iz organizacija Crvenog krsta Kovin, Sombor, Sremska Mitrovica, Kraljevo, Ivanjica, Kragujevac, Prokuplje, Zaječar, Koceljeva, Ćićevac, Bujanovac, Rakovica, Čukarica, Stari Grad i Plandište su najviše i doprineli uspešnosti projekta: Crveni krst Kovin osmišljavanjem koncepta i nesebičnim deljenjem inovativnih ideja i znanja koje su prihvatile pomenute organizacije Crvenog krsta i  primenile simulaciju akcije dobrovoljnog davanja krvi kao standardni koncept iskustvene obuke u oblasti davalaštva krvi.

Cilj okupljanja je bio da se prikupe iskustva  iz dosadašnjeg  sprovođenja simulacije akcija davanja krvi kao obuke mladih za volontiranje u davalaštvu krvi i organizaciji akcija.

Nakon razmene znanja i iskustava, razmenjivale su se i ideje  da bi se unapredio rada organizacija Crvenog krsta na promociji i regrutovanju mladih u davalaštvu krvi na principima vršnjačke edukacije.

Tokom trajanja ove razmene, saradnica Crvenog krsta Srbije Marija Čukić i portfolio menadžer projekta Austrijskog Crvenog krsta Angelika Šercer posetile su ovaj skup mladih volontera Crvenog krsta Srbije posvećen dobrovoljnom davalaštvu krvi.

Ovo je bila i prilika da se povodom 5. decembra, Svetskog dana volontera, Crveni krst Srbije zahvali volonterima na angažovanju,  nesebičnom širenju znanja i svojih iskustava svojoj generaciji promovišuću  dobrovoljno davanje krvi i omogućavajući da se akcije davanja krvi nesmetano odvijaju u ovim sredinama.

Ukupno 60 mladih volontera, članova SIM-tima- simulacije akcije učestvovalo u trodnevnom radu na Čardaku.

Uspešnoj realizaciji ovog skupa doprinele  su i kolege iz Crvenog krsta Kovin, Kraljevo, Sombor i Ivanjica.