Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

Sastanak pravnih savetnika nacionalnih društava u Ženevi


02/07/2018

U Ženevi je danas počeo redovni godišnji sastanak pravnih savetnika nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Na ovom značajnom događaju učestvuju predstavnici 79 nacionalnih društava.

Ovaj trodnevni sastanak se odvija u dva dela.

U prvom delu, tokom dva dana kada je organizator Međunarodni komitet Crvenog krsta, učesnici razmatraju pitanja iz mandata MKCK:  zaštita medicinskih radnika prilikom pružanja pomoći tokom sukoba, difuzija međunarodnog humanitarnog prava, status međuvladinih razgovora u procesu Jačanja poštovanja međunarodnog humanitarnog prava, pitanje zabrane upotrebe nukelarnog naoružanja kao i zaštita ličnih podataka korisnika humanitarnih programa Pokreta. Takože, razgovara se i o temama na najvišim statutarnim sastancima Pokreta koji će biti održani sledeće godine u Ženevi.

Rad se odvija kroz razmatranje navedenih pitanja u radnim grupama. Takođe, u radnim grupama se razgovara i o pitanjima Ženevskih konvencija i Dopunskih protokola, migracija, korišćenja visoke tehnologije kao oružja u sukobima, terorizmu i humanitarnim posledicama.

U drugom delu, tokom jednog dana kada je  organizator Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, razmatraju se pitanja integriteta, korupcije, zaštite zaposlenih i volontera u njihovom radu, seksualne eksploatacije i zlostavljanje kao i pitanja koja će biti razmatrana na narednoj sednici Generalne skupštine 2019. godine.

Crveni krst Srbije je redovni učesnik ovih sastanaka zahvaljujući neposrednoj podršci Regionalne delegacije MKCK iz Beograda.