Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

Svetski dan Crvenog krsta - „LjUBAV“


07/05/2019

U sredu 8. maja 2019. godine u Beogradu na Trgu Nikole Pašića  u 12.00 časova  je  centralni događaj obeležavanja Svetskog dana Crvenog krsta koje organizuje Crveni krst Srbije. Temu je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je :

  „LjUBAV

 Ovom prilikom volonteri Crvenog krsta će na 9 punktova  prikazati delovanje Crvenog krsta u nesrećama, rad na motivaciji dobrovoljnih davalaca krvi, obuku iz prve pomoći, rad Službe traženja, program promocije humanih vrednosti, program brige o starima, borbu protiv trgovine ljudima i druge aktivnosti Crvenog krsta Srbije.

Crveni krst Srbije je najstarija humanitarna organizacija u zemlji koja ove godine obeležava 143 godinu postojanja i rada u Republici Srbiji. Kroz svoje različite programe pomoći i edukacije (narodne kuhinje, motivacija dobrovoljnih davalaca krvi, obuka iz prve pomoći, pomoć socijalno ugroženom stanovništvu, oporavak dece, pomoć postradalima od poplava, zemljotresa, ekstremnih  hladnoća  i drugih prirodnih nesreća, briga o starijima i druge aktivnosti) Crveni krst Srbije uspeva da dopre do preko 2 miliona ljudi u Srbiji. Svoje programe Crveni krst Srbije ralizuje zahvaljujući angažovanju preko  69.000 volontera .

Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca - 8. maj  rođendan  je osnivača Pokreta Anri Dinana. Svake godine organizacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca organizuju brojne aktivnosti kako bi istakli jedinstvenu ulogu Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u svojim zemljama.Ove godine obeležava se i 100 godina od nastanka Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca               ( MFCK) .

Na globanom planu, Međunarodni Pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca svojim aktivnostima i programima pomoći  obuhvati  kroz svoju  mrežu od oko 12 miliona volontera .Rad Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca koga čini Međunarodni komitet Crvenog krsta, Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i 191 nacionalno društavo Crvenog krsta i Crvenog polumeseca oslanja se na više od 150 godina iskustva u humanitarnoj akciji.

Pridružite nam se u sredu 8. maja 2019. godine na Trgu  Nikole Pašića u Beogradu i upoznajte se sa aktivnostima Crvenog krsta Srbije.