Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

Међународнa обука за едукаторе у превенцији и одговору на изазове трговине људима


02/08/2018

Међународнa  обука за едукаторе у превенцији и одговору на изазове трговине људима je реализована у Београду од 27. до 31. јула у организацији Црвеног крста Србије, уз подршку Унитас фондације.

Укупно 25 учесника из Националних друштава Црвеног крста Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, Италије, Македоније, Црне Горе, представница Међународне Федерације Друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, представник Одбора Европске мреже младих, као и НВО Нови пут из Босне и Херцеговине и А21 из Грчке  је имало прилику да унапреди своја знања о трговини људима и да развије кључне вештине за  вођење радионица међу вршњацима. Поред модула за рад са децом и омладионом који су садржани у стандардизованом материјалу Црвеног крста Србије "Трговина људима – превентивни пакет“ , учесници Међународне обуке упознати су са могућностима спровођења едукативних радионица на основу филма „Посматрачи“. Данијела Барјактаровић, једна од ауторки Програма обуке креиране у сарадњи са УНИТАС Фондацијом је у интерактивној радионици пружила свим учесницима потребна знања и тенике за коришћење овог материјала.

Посебно интересовање учесника изазвала је презентација о спровођењу активности које Црвени крст Србије спроводи уз подршку Унитас фондације као што су наступ на “EXIT” фестивалу, радионице у сарадњи са Викимедијом и рад са децом у основним и средњим школама.

Званична статистика и рад са жртвама трговине људима о чему је информацију пренела Александра Љубојевић, директорка Центра за заштиту жртава трговине људима, саслушана је са пажњом.

Пре завршетка обуке, учесници су имали прилику да посете Спомен собу Црвеног крста Србије и упознају се са историјом Нацоналног друштва.

Учесници ће у својим срединама започети или наставити информисање деце и младих о мерама опреза и превенцији опасности од трговине људима, према развијеној и признатој методологији Црвеног крста Србије.