Simina 19, 11000 Belgrade, Serbia; // phone:+381 11 30 32 125; fax:+381 11 263 43 48;
      

Međunarodni dan starijih osoba


01/10/2016

Savremeno društvo karakteriše demografsko starenje, procene su da će se broj starijih u periodu od 2000. godine do 2050 udvostručiti i sa 605 miliona porasti na 2 milijarde. Evropa će svakako biti najstariji kontinent sa 33,6% starijih osoba u ukupnoj populaciji, dok će u Srbiji 2050. godine 32,3% stanovnika biti starije od 60 godina. Ove činjenice dovele su do toga je je počelo više da se govori o starenju ne samo kao o problemu, već kao o izazovu koji se postavlja pred vlade, institucije, akademski i civilni sektor,kao i same starije. Upravo  Međunarodni dan starijih osoba 1. oktobar predstavlja  mogućnost za pokretanje dijaloga u društvu. Slogan ovogodišnje kampanje je „Zauzmi stav prema predrasudama vezanim za starenje i starije osobe” izabran je sa ciljem da se sa jedne strane skrene pažnja javnosti na postojanje predrasuda i stereotipa  vezanim za starenje i starije osobe, a sa druge da se promoviše pozitivna slika starenja kroz primere dobre prakse.

Savremeno društvo karakteriše globalizacija, moderne tehnologije, razvoj nauke, razvoj medicine ALI i opstanak klišea, stereotipa i predrasuda vezanih za starije.Ovi i ovakvi stavovi prikazuju starije osobe kao slabe i bespomoćne, kao teško pokretljive „čije je vreme prošlo”,  prikazuju ih kao manje vredne, kao nesposobne za rad, kao osobe koje ne mogu da rade efikasno i profitabilno, kao fizički i mentalno spore. Starije osobe se povezuju sa nekim poremećajem ili bolešću i s tim u vezi često se posmatraju kao pretnja za zdravstveni sistem. Posebno rasportranjena predrasuda je i da su starije osobe trošak za sistem i ekonomiju, da one ništa ne doprinose budžetu. Sve ove činjenice su potpuno netačne, ali ipak opstaju i dovode do nemoućnosti izgradnje socijalne kohezije,stvarajući ujedno socijalni zid među generacijama.Ejdžizam je široko prihvaćen širom sveta i svuda oko nas.

Moramo biti svesni da stereotipi i predrasude sprečavaju socijalnu inkluziju starijh osoba imogu da spreče starije osobe da u potpunosti učestvuju u društvenim, političkim, ekonomskim, kulturnim, duhovnim, građanskim i drugim aktivnostima. Na ovakav odnos utiču i mladi i sami stariji. Mladi mogu da utiču na ove odluke svojim stavovima prema starijim osobama, ili pak da stvaraju barijere u vezi sa socijalnim uključivanjem starih. Dešava se da se starije osobe povlače zbog ovakvog stava smatrajući upravo da je njihovo vreme prošlo. Ovaj začarani krug može se izbeći razbijanjem ovakvih stereotipa i promenom sopstvenih stavova o starijim ljudima.

Potrebno je stalno podizati svest javnosti o doprinosu starijih ljudi u društvu i njihovom značaju. Potrebno je  "raskrinkati" stereotipe da su starije osobe, konzervativne, bespomoćne, bolesne, da manje vrede, da su nesposobne za rad.A da bi se borili protiv stereotipa i predrasuda potrebna nam je pomoć samih starijih zato:

Budite aktivni!

Upražnjavajte zdrave stilove života i redovno kontrolišite svoje zdravlje!

Obrazujte se, budite otvoreni za učenje novih veština!

Negujte svoja prijateljstva i stvarajte nova!

Imajte pozitivan stav prema starenju, istraživanja su pokazala da osobe koje imaju pozitivan stav prema starenju duže žive od onih sa negativnim stavom!

Tokom 1. oktobra organizacije Crvenog krsta Srbije organizovaće mnogobrojne aktivnosti koje će biti usmerene na starije i senzibilizaciju javnosti na temu starenja i starosti. Pridružite se i vi i „Zauzmite stav prema predrasudama vezanim za starenje i starije osobe”.